torsdag 23 mars 2017

Jordärtskockssoppa med bacon



Jordärtskockor är en fantastisk rotfrukt. Ugnsbaka dem eller gör en soppa. Idag blir det soppa som jag toppar med knaperstekt bacon. Så här i våffeltider får det bli en våffelsmörgås till! Du kan göra rätten vegetarisk genom att avstå från bacon och skinka.

Ingredienser till 2 portioner

  • 300 g jordärtskockor
  • 1 schalottenlök
  • lite smör att fräsa i
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl grädde
  • saften av ½ citron
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ½ paket bacon att toppa med


Våffelsmörgås

  • 4 skivor formbröd
  • 4 skivor lagrad ost
  • 2 skivor rökt skinka
  • smör

Gör så här:

  1. Skala och skiva jordärtskockorna. Lägg dem i vatten med en citronskiva så mörknar de inte.
  2. Skala och skiva löken.
  3. Fräs lök och skockor i en kastrull med lite smör. Häll på buljong, citronsaft och vin och låt koka i cirka 20 minuter tills skockorna är mjuka.
  4. Tillsätt grädde och koka upp.
  5. Mixa soppan med stavmixer eller i en kannmixer. Smaka av med salt och peppar.
  6. Skär bacon i små bitar och stek dem knapriga.
  7. Lägg ut brödskivorna och lägg ost och skinka på 2 av dem och lägg på de andra två skivorna så att du får dubbelmackor. Bred lite smör på utsidan av smörgåsarna. Grädda i våffeljärn och dela dem sedan på snedden.
  8. Servera soppan i varma tallrikar och toppa med bacon. Servera våffelmackorna till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar