söndag 15 april 2018

Ryggbiff med jordärtskockspuré



Hel bit av ryggbiff på låg temperatur i ugnen ger ett saftigt rosa kött.

Ingredienser till 4 portioner

  • 800 g hel rygg biff med eller utan kappa
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör och rapsolja till stekningen

Jordärtskockspuré

  • 500 g potatis av mjölig sort
  • 500 g jordärtskockor
  • 25 g smör
  • 2 msk grädde
  • salt och malen vitpeppar

Glaserad steklök

  • 16 små steklökar
  • smör till stekningen
  • 2 tsk brun farin
  • 2 msk balsamicovinäger
  • salt

Balsamicosås

  • 2 dl rödvin
  • 1 dl balsamicovinäger
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 tsk socker
  • 1 msk smör
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • smör att fräsa i

Gör så här:

  1. Ta fram köttet så att det är rumstempererat vid tillagningen. Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra köttet runt om och bryn det i smör och rapsolja. Sätt in köttet i ugnen. Använd termometer och stek tills det når en innertemperatur av 55 grader för rosa kött.
  2. Fräs hackad schalottenlök och vitlök i smör till såsen. Tillsätt vin, balsamvinäger, socker och kalvfond. Koka ner tills hälften återstår. Sila såsen. Smaka av med salt och peppar. Red av med lite majsstärkelse utrörd i vatten och blanka av såsen med lite smör före serveringen.
  3. Skala steklöken och låt den koka några minuter i vatten. Stek löken i smör. Strö över farinsocker och låt löken karamellisera. Tillsätt balsamicovinäger och låt den koka in. Smaka av med lite salt.
  4. Skala potatis och jordärtskockor. Dela i mindre bitar och koka i saltat vatten tills de är mjuka. Pressa potatis och skockor i en potatispress. Vispa ner smör och grädde till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  5. Låt köttet vila i 10 minuter inlindat i smörpapper när du tagit det ur ugnen. Skär fina skivor rakt över muskeltrådarna. Servera med lök, sås och puré.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar