Helstekt anka är en riktig festmåltid. Använd stekpåse så slipper du det tråkiga jobbet att göra rent ugnen efteråt. Ankfett har en tendens att stänka ner hela ugnen!
Ingredienser till 4 portioner
- 1 hel anka (drygt 2 kg)
- 1 citron
- 2 tsk salt
- nymalen vitpeppar
- 3 äpplen
- 2 msk ketjap manis eller kinesisk soja
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 bit rotselleri
Sås
- 2 dl steksky från ankan
- 3 dl vatten
- 1 dl grädde
- 2 msk vetemjöl
- ½ tsk kinesisk soja
- calvadosgelé
- salt och nymalen vitpeppar
Ugnsrostade rotsaker
- 8 potatisar
- 2 morötter
- 1 palsternacka
- en bit rotselleri
- salt och nymalen svartpeppar
- lite olivolja att ringla över
Gör så här:
- Tina ankan i kylen om den är fryst (tar ca 2 dygn).
- Sätt ugnen på 175 grader
- Gnid ankan med citron både invändigt och utvändigt.
- Salta och peppra. Skölj och kärna ur äpplena och dela i grova bitar. Fyll ankan med äpplebitarna och eventuellt också hals och lever om du fått med dem. Bind ihop vid gumpen. Bind ihop benen och vingarna.
- Pensla med ketjap manis och lägg ankan i en stekpåse. Lägg också bitar av lök, morot och rotselleri i påsen. Lägg ankan i en ugnsform och låt den steka i nedre delen av ugnen ca 2 timmar till en innertemperatur av 65 grader.
- Gör i ordning rotsakerna och sätt in dem i ugnen när 40 minuter återstår av stektiden. Öppna också påsen för att få en vacker yta på ankan.
- Ta ankan ur ugnen när den stekt klart. Klipp hål i ett av påsens hörn och häll ut stekskyn och sila den.
- Rör ut mjölet i ankskyn i en kastrull och fräs alltsammans. Späd med vatten och grädde. Tillsätt soja och calvadosgelé. Smaka av med salt och peppar.
- Skär upp ankan i vackra bitar och servera med rotsaker, sås och svartvinbärsgelé
Tack Barbro för bra tips! Ankan blev saftig och smakade underbart gott👍
SvaraRadera