lördag 6 maj 2017

Torskrygg med vitvinssås, morötter och fänkål

 
Servera torsken med pressad potatis - gott med vinsåsen!


Ingredienser till 2 portioner

  • 400 gr torskrygg
  • ½ dl salt
  • ½ l vatten
  • nymalen svartpeppar
  • lite olivolja att ringla över

Grönsaksfräs

  • 1 morot
  • 1 fänkålsstånd
  • salt och nymalen svartpeppar

Vitvinssås

  • 1 schalottenlök
  • en klick smör att fräsa i
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 50 g kallt smör
  • lite citronsaft
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Dela fisken i två bitar och lägg i saltlagen. Låt rimma i ca 15 minuter. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Torka av fisken och lägg den i en ugnsform. Ringla över lite olivolja och mal över svartpeppar. Baka av i ugnen tills innertemperaturen är 47 grader.
  3. Fräs schalottenlöken i lite smör utan att den tar färg.  Häll ner vin,  fiskbuljong och grädde. Koka ihop och sila såsen. Smaka av med citron, salt och peppar.
  4. Klicka ner kallt smör och mixa såsen skummig.
  5. Skär moroten i smala tändsticksstrimlor och skiva fänkålen tunt på mandolin. Fräs i olivolja och smaksätt med salt och peppar. Strö lite hackad fänkålsdill över.
  6. Servera fisken med grönsaksfräs, vitvinssås och pressad potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar