fredag 6 januari 2017

Saffranspannkaka



Trettondag jul och vi ska ha lutfisk till middag - det gäller att passa på så länge denna läckerhet finns i fiskdisken. Till dessert en saffranspannkaka, klassisk gotländsk juldessert som passar extra bra efter lutfisk. Servera med en god sylt, idag blev det svartvinbärssylt, och en klick lättvispad grädde.

Ingredienser till 4 portioner

  • 5 dl kall risgrynsgröt
  • 2 ägg
  • 3/4 dl grädde
  • 2 msk socker
  • 0,5 g saffran
  • 1 sockerbit
  • ½ dl skållad och skalad mandel, finhackad
  • 2 rivna bittermandlar


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel.
  3. Blanda gröten med resten av ingredienserna och häll blandningen i en smord vid låg ugnsform.
  4. Grädda mitt i ugnen tills smeten stelnat och ytan fått fin färg, ca 30 minuter.
  5. Servera kakan ljummen med sylt och grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar