söndag 1 januari 2017

Kalvfilé med kål- och kantarellsallad

Årets nyårsmeny:

  • Klassisk hummersoppa
  • Kalvfilé serverad med puré på potatis och jordärtskocka, savoykål fräst med rökt fläsk och kantareller samt rödvinssky med steklök
  • Ostbricka
  • Chokladpaj med hallonsorbet och färska hallon


  • Här kommer receceptet på kalvfilén. men mitt i nyårsfirandet missade jag att ta en bild! Recept på förrätt och dessert ligger också här med bilder.

    Ingredienser till 4 portioner

    • 700 g kalvfilé
    • 2 msk smör
    • några kvistar blandade örtkryddor
    • 2 msk olivolja
    • salt och nymalen svartpeppar

    Rödvinssås

    • 2 finhackade schalottenlökar
    • 1 msk smör
    • 4 dl kalvfond
    • 2 dl rödvin
    • ½ dl tärnad rotselleri
    • 4 vitlöksklyftor
    • 16 steklökar

    Sallad

    • 1 burk konserverade kantareller
    • 2 dl grovskuren savoykål
    • 100 g rökt sidfläsk
    • salt och nymalen svartpeppar
    • olivolja

    Potatispuré

    • 400 g potatis av mjölig sort
    • 400 g jordärtskockor
    • 1 dl mjölk
    • 1 dl grädde
    • 40 g smör
    • salt och nymalen vitpeppar
    • några droppar tryffelolja

    Gör så här:

    1. Såsen: Rosta vitlöksklyftorna i ugnen tills de fått fin färg. Fräs lök, vitlök och selleri i lite olivolja. Slå på kalvfond och vin. Låt reducera till hälften. Smaka av med salt och peppar och sila av. Stek steklöken i olja blandat med lite smör. Låt löken koka tillsammans med såsen i några minuter, red eventuellt av med maizena och vispa ner en klick smör i såsen före serveringen.
    2. Puré: Skala potatis och jordärtskockor. Koka och pressa. Vispa ner mjölk, grädde och smör. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja.
    3. Sallad: Koka savoykålen i lättsaltat vatten i ett par minuter. Stek fläsket knaprigt och blanda ner svampen. Stek ytterligare några minuter. Blanda kål, fläsk och svamp. Salta och peppra. Ringla över lite olivolja före serveringen.
    4. Kalvfilé: Sätt ugnen på 120 grader. Putsa köttet och stek det runtom i olja och smör i en stekpanna. Lägg i örterna mot slutet och ös över köttet. Ta upp köttet och salta och peppra runt om. Sätt en stektermometer mitt i köttet och låt köttet steka mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader. Ös några gånger under stekningen. Ta ut köttet och låt det vila insvept i folie 10 minuter före serveringen. Skär i centimetertjocka skivor.
    5. Lägg upp på varma tallrikar. Lägg köttet på en spegel av sås tillsammans med steklöken. Arrangera sallad och puré vid sidan.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar