torsdag 29 september 2016

Torsdagsärter med pannkakor

Ärtsoppa serveras med lite varm punsch!



Pannkakor med hemkokt sylt och kanske en klick grädde!


Det bästa med hösten är väl ändå alla goda maträtter som man längtar efter. Sommaren har sin grillning, sill och potatis, härliga sallader osv, men nu är det dags för husmanskosten. Första ärtsoppan för säsongen serveras hos oss idag. Därefter naturligtvis nystekta frasiga pannkakor. Välkommen höst!

Recepten finns så klart här på bloggen!

onsdag 28 september 2016

Lax i ugn med spenat och parmesan




Lax i portionsbitar är snabb middagsmat som kan varieras på många olika sätt. Här använder jag genvägen med smaksatt crème fraiche.

Ingredienser till 2 portioner

  • 2 bitar laxfilé utan skinn (ca 300 g)
  • 1 påse babyspenat (70 g)
  • 1 burk crème fraiche med franska örter
  • 75 g grovriven parmesan
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj spenaten och låt den rinna av. Lägg den i botten av en smord ugnsform.
  3. Bred ut crème fraiche över spenaten och lägg laxbitarna ovanpå.
  4. Salta och mal över svartpeppar.
  5. Toppa laxen med den rivna parmesanosten.
  6. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter.
  7. Servera med pressad potatis och picklad fänkål.


Äpplebröd med russin och pumpafrön




Äppelsäsongen är i full gång och idag bakar jag bröd med härliga skånska äpplen!

Ingredienser till 2 rejäla bröd

  • 25 g jäst
  • ½ l kallt vatten
  • ½ dl russin
  • ½ dl pumpa frön
  • 2 stora äpplen
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • ½ l rågsikt
  • 12 dl vetemjöl (du kan behöva mer eller mindre mjöl beroende på hur saftiga äpplena är)


Gör så här:

  1. Riv äpplena grovt (du behöver inte skala dem, riv in till kärnhuset)
  2. Smula jästen i en bunke (använd gärna degblandare). Rör ut den med vattnet.
  3. Blanda ner äppelrasp, russin, pumpafrön och olja.
  4. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt, 5 min i maskin.
  5. Tillsätt salt och kör degen ytterligare någon minut. Låt degen jäsa i bunken cirka 1 timme.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Knåda och forma två runda bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 240 grader.
  7. Nagga bröden med gaffel och grädda dem mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 220 grader och grädda i ytterligare 15 minuter.
  8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

måndag 26 september 2016

Kåldolmar och höst




Hösten är här och det är säsong för härlig vitkål. Idag har jag gjort en hel långpanna, som räcker till många middagar. Receptet finns sedan tidigare på bloggen. Sök på "kåldolmar i långpanna".

söndag 25 september 2016

Chèvre chaud med varma fikon




När det är fikonsäsong gäller det att passa på och njuta av denna fantastiska frukt. Det finns redan tidigare ett recept på chèvre chaud (gratinerad chèvre) här på bloggen, men här har jag varierat det lite. Även fikonen är varma, "chaud". Håll till godo!

2 portioner

  • 2 rostade brödskivor
  • 2 skivor chèvre (ca 1 cm tjocka)
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk grovhackade valnötter
  • 1 näve ruccola
  • 2 färska fikon
  • flingsalt
  • olivolja
  • sherryvinäger

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 240 grader.
  2. Ta ut rundlar av de rostade brödskivorna och lägg en skiva chèvre på vardera brödskivan. Ringla över honung, lite olivolja och strö över valnötterna. Ställ på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Skär ett kryss i varje fikon, men inte ända ner. Placera fikonen på plåten med brödskivorna. Ringla lite honung över fikonen.
  4. Gratinera alltsammans cirka 5-8 minuter eller tills osten fått färg. Passa noga!
  5. Lägg upp lite ruccola på 2 assietter. Placera brödskivorna ovanpå och de varma fikonen bredvid. Strö lite flingsalt över fikonen.
  6. Ringla olivolja och sherryvinäger på ruccolan runt om brödskivorna.

Lövbiffsrullader med champinjoner




Servera rulladerna i en sås smaksatt med dijonsenap. Lägg också in lite pressgurka som tillbehör. Ugnsrosta potatisklyftor och morötter delade i långa stavar (200 grader, cirka 25 minuter).

Ingredienser till 2 portioner

  • 4 skivor lövbiff (ca 350 g)
  • 100 g skogschampinjoner
  • ½ msk dijonsenap
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör och rapsolja att steka i

Sås

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • ½ msk smör
  • 1½ msk vetemjöl
  • 1½ dl vatten
  • 1 msk oxfond
  • ½ msk kinesisk soja
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 dl grädde
  • 2 msk hackad ättiksgurka
  • salt och nymalen svartpeppar

Pressgurka (repris på tidigare recept)

  • 1 slanggurka
  • 0,75 tsk salt
  • 4 msk ättikssprit, 12 %
  • 4 msk socker
  • 2 msk vatten
  • 3 msk finhackad persilja

Gör så här:

  1. Börja med pressgurkan. Skär gurkan i tunna skivor på mandolin.
  2. Varva gurkan med salt i en skål. Täck och lägg på en tyngd. Låt stå i 30 minuter så att gurkan vätskar sig.
  3. Blanda ättikssprit, socker och vatten.
  4. Låt gurkan rinna av och lägg i en skål tillsammans med ättikslagen och persiljan.
  5. Riv svampen på rivjärnets grova sida och stek den i smör i en stekpanna. Salta, peppra och låt svalna. Blanda i dijonsenap.
  6. Fördela svampen på köttskivorna och rulla ihop. Fäst rullarna med tandpetare.
  7. Bryn rulladerna i en stekpanna. Salta, peppra och ta upp dem på ett fat.
  8. Fräs schalottenlöken med smör och rapsolja i en stekgryta. Tillsätt vatten, fond, soja, dijonsenap och koka upp. Vispa ihop grädde och mjöl och rör ner i såsen. Sjud i 5 minuter. Smaka av med salt. peppar och hackad ättiksgurka.
  9. Ta bort tandpetarna och lägg rulladerna i såsen. Koka på låg värme i 10 minuter. 
  10. Servera med ugnsrostade potatisklyftor och morötter samt den inlagda pressgurkan.




Ingefärspäron




Passa på när de svenska päronen är som bäst! Servera med en klick lättvispad vispgrädde, eventuellt med en skvätt konjak eller rom i. Vaniljglass är också gott till.

4 portioner

  • 4 päron (eller 8 små päron)
  • saften av 1 citron
  • 1 bit färsk ingefära
  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • rostade mandelspån

Gör så här:

  1. Koka ihop vattnet med socker, skivad ingefära och citron i ca 15 minuter. i en kastrull. 
  2. Skala päronen och dela dem. Ta bort kärnhusen med ett kuljärn. Om du har små päron delar du dem inte.
  3. Lägg ner päronen i lagen och låt dem sjuda sakta under lock i 10 minuter.
  4. Dra av kastrullen från spisen och låt päronen svalna i lagen.
  5. Servera med grädde och strö lite rostade mandelspån över.

 

lördag 24 september 2016

Ugnsbakad torskrygg med räkor





Torskryggen bakas under en sås smaksatt med parmesanost. Servera med pressad potatis och lättkokt grön sparris.

2 portioner

  • 400 g torskrygg
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • ½ dl vitt vin
  • 1 msk koncentrerad fiskfond
  • 70 g riven parmesan
  • 1 tsk maizena att reda av med
  • nyskalade färska räkor att garnera med
  • några dillkvistar
  • citronklyftor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader och lägg fisken i en ugnsform, salta och peppra.
  2. Blanda grädde, vitt vin och fiskfond i en kastrull och koka samman till en simmig sås. Red av med maizena utrörd i lite vatten. Tillsätt hälften av parmesanosten och smaka av såsen med salt och peppar.
  3. Häll såsen över fisken och strö över resten av osten. Baka i ugnen cirka 20 minuter tills fiskens innertemperatur är 46-48 grader. Koka under tiden potatisen.
  4. Servera fisken på varma tallrikar och garnera med räkor, dill och en citronklyfta. Bjud pressad potatis och sparris till.


fredag 23 september 2016

Pizza Margherita




Alla pizzors ursprung med den italienska flaggans färger, röd tomatsås, vit mozzarella och grön basilika. Om man har ett bra grundrecept kan man alltid variera med olika toppingar. Ofta lägger jag parmaskinka och ruccola ovanpå inför serveringen. Alternativt serverar jag skinka och ruccola bredvid för den som så önskar.

Ingredienser till en plåtstor pizza

  • 25 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk flytande honung
  • 300-350 g vetemjöl
  • 2 tsk olivolja
  • lite olivolja till bunken

Tomatsås (räcker till dubbel sats, det som blir över sparas i frysen)

  • 1 hackad gul lök
  • 1 tunt skivad vitlöksklyfta
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk hackad färsk oregano eller 2 tsk torkad
  • salt och nymalen svartpeppar
  • en nypa socker
  • olivolja att fräsa i

Topping

  • 1 pkt mozzarella (helst buffel)
  • 1 dl riven lagrad ost
  • ½ kruka skuren basilika

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, honung, lite olivolja samt mjölet. Knåda degen slät (gärna i maskin). Olja en skål och lägg i degbollen. Olja också degbollen. Plasta bunken och låt degen jäsa minst en timme.
  2. Fräs lök och vitlök i lite olivolja. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med någon minut. Tillsätt tomater, oregano och en nypa socker. Koka samman i 10 minuter. Mixa samman med en mixerstav och smaksätt med salt och peppar. Låt svalna.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen och lägg den på teflongaller med bakplåtspapper eller på en varm plåt.
  4. Bred ut tunt med tomatsås över degplattan. Riv mozzarellan och lägg den ovanpå tillsammans med skuren basilika. Avsluta med riven lagrad ost.
  5. Grädda pizzan mitt i ugnen cirka 10 minuter.
  6. Ta ut pizzan ur ugnen och toppa eventuellt med parmaskinka och ruccola. Ringla lite olja över alltsammans.


onsdag 21 september 2016

Blomkåls- och broccoligratäng




En enkel gratäng att servera vegetariskt eller med lite skinka eller en kryddig korv. Du kan också blanda i skinkan eller korven direkt i gratängen och få en "allt i ett"-måltid.

2 portioner

  • 250 g broccoli
  • 500 g blomkål
  • 10 cm purjolök
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3½ dl standardmjölk
  • 1 dl riven lagrad ost
  • salt och nymalen vitpeppar



Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär broccoli, blomkål i grova bitar. Strimla purjolöken tunt. Koka broccoli och blomkål mjuka några minuter i saltat vatten. Låt grönsakerna rinna av och lägg dem i en ugnsform. Strö över purjolöken.
  3. Smält smöret i en kastrull och rör i vetemjölet. Vispa i mjölken lite i taget och låt såsen koka några minuter så att mjölsmaken försvinner.
  4. Smaka av med salt och peppar och rör till sist ner osten. Häll såsen över grönsakerna.
  5. Gratinera mitt i ugnen cirka 10 minuter.




Äpplen i frysen



Har du många äpplen att ta hand om? Själv var jag i Skåne i helgen och kom hem med flera kassar äpplen, som nu står på balkongen.

Äppelmos, pajer, kakor, några bitar i grönsalladen, ja mycket kan det bli av alla äpplen. Bäst och enklast förvarar jag skalade och urkärnade klyftor i frysen. Härligt att ha tillgång till goda svenska äpplen under hela vinterhalvåret.

Skala dina äpplen (jag är bekväm och använder en äppelskalare, s.k. äppelsvarv). Kärna ur och klyfta rätt ner i en plastpåse. Tryck ut luften och lägg direkt i frysen.



måndag 19 september 2016

Kantarellfylld aubergine



En vegetarisk rätt så här i svamptider. Servera med en sallad på kamutvete och guacamole med yoghurt.

Ingredienser till 2 portioner

  • 1 aubergine
  • 150 g färska kantareller
  • 1 schalottenlök
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 dl riven lagrad ost
  • smör och rapsolja att fräsa i
  • salt och nymalen svartpeppar

Sallad på kamutvete

  • 1 dl kamutvete
  • 2 tsk koncentrerad grönsaksfond
  • 5 soltorkade tomater i olja
  • ½ dl hackade torkade aprikoser
  • ½ dl russin
  • ½ broccolihuvud
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 msk kallpressad rapsolja

Guacamole med yoghurt

  • ½ paket frysta avokadotärningar (eller 1 färsk avokado)
  • rivet skal och saft av ½ lime
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • chiliflakes efter smak
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela auberginen på längden och gröp ur. Grovhacka det urgröpta innanmätet.
  3. Lägg auberginehalvorna på ett ugnsfat och ställ in dem mitt i ugnen ca 10 minuter.
  4. Dela svampen. Skala och hacka löken. Grovhacka persiljan.
  5. Fräs svamp i torr panna tills vätskan kokat bort. Tillsätt smör och rapsolja och lägg i löken. Fräs ytterligare någon minut och tillsätt auberginehacket.
  6. Fräs alltsammans tills det fått färg. Ta pannan från värmen och rör ner persilja, det mesta av osten och smaka av med salt och peppar.
  7. Fyll fräset i auberginehalvorna. Strö över resten av osten och gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 10 minuter.
  8. Koka kamutvete enligt anvisningen på förpackningen tillsammans med lite grönsaksfond.
  9. Koka broccolin delad i mindre bitar i lite saltat vatten.
  10. Grovhacka tomaterna och blanda tillsammans med kamutvete och övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar och ringla över lite rapsolja.
  11. Tina och mixa avokadon och blanda ner övriga ingredienser till en slät guacamole. Smaka av med chiliflakes och salt.
  12. Servera aubergine med kamutsallad och guacamole.


onsdag 14 september 2016

Kycklingfärsbiffar med quinoasallad och vitlöksyoghurt




Kycklingfärs är en bra produkt i kyldisken när man vill minska mängden rött kött i kosten. Här blir det goda biffar som kompletteras med smakrika tillbehör.

 

Ingredienser till 2 portioner

  • 300 g kycklingfärs
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • några kvistar färsk timjan
  • salt och nymalen svartpeppar

Vitlöksyoghurt

  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 msk mango chutney

Quinoasallad




  • 1 dl quinoa
  • 2 msk finhackad rödlök
  • ½ dl hackade valnötter
  • ½ dl pumpafrön
  • ½ dl sultanrussin
  • 1 avokado, delad i grova bitar
  • en näve grovhackad ruccola
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till vitlöksyoghurten och ställ den i kylen fram till serveringen.
  2. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Tillsätt övriga ingredienser och ställ åt sidan.
  3. Blanda kycklingfärsen med äggula, en skvätt vatten, vitlök och kryddor. Forma biffar och stek i olivolja 4-5 minuter på varje sida.
  4. Servera biffarna med quinoasallad och vitlöksyoghurt.


tisdag 13 september 2016

Teriyakitorsk med picklade grönsaker




Teriyakisås ger sötma som balanseras av syran i de picklade grönsakerna. Här har jag valt picklade morötter, kålrabbi, fänkål och rödlök.

Ingredienser till 4 portioner

  • 600 g torskrygg eller torskfilé utan skinn
  • 1 broccolihuvud
  • 2 msk olja
  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl färdig teriyakisås
  • salt och nymalen svartpeppar

Till servering

  • kokt ris
  • picklade grönsaker (recept här på bloggen)

Gör så här:

  1. Skär torsken i stora kuber och lägg dem i en plastpåse tillsammans med teriyakisåsen. Låt marinera någon timme. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Lägg den marinerade torsken i en ugnsform och stek ca 10 minuter i ugnen.
  3. Dela broccolin i buketter och skär i skivor. Stek hackad lök och broccoli i lite olja i en stekpanna. Salta och peppra.
  4. Blanda den stekta fisken med broccolifräset.
  5. Servera med kokt ris, de picklade grönsakerna och eventuellt lite extra teriyakisås.



Blanda den ugnsstekta torsken med broccoli och lök i stekpannan

Picklade morötter och kålrabbi



I Japan äter man ofta picklade grönsaker av olika slag. Jag picklar oftast i 1-2-3-lag, men här gör jag en mer japansk variant som är mindre söt och smaksätter med dillfrön, fänkålsfrön, hel kryddpeppar och några kryddnejlikor. Du kan smaksätta lagen med de kryddor du gillar, t.ex. stjärnanis, svartpeppar, senapsfrön, korianderfrön - men inte alla på en gång.

De här picklade grönsakerna ska jag servera till dagens teriyakitorsk - receptet kommer senare under dagen.

Ingredienser

  • 3 morötter
  • 1 kålrabbi
  • 1½ dl ättikssprit (12 %)
  • 1½ dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 nypa salt
  • lite dillfrön, fänkålsfrön, kryddpepparkorn, kryddnejlikor eller kryddor efter smak.

Gör så här:

  1. Skala morötter och kålrabbin.
  2. Skär långa strimlor av morötterna med en potatisskalare. Skiva kålrabbin tunt på mandolin.
  3. Varva morötter och kålrabbi i en glasburk.
  4. Koka upp ingredienserna till lagen och häll den het över grönsakerna.
  5. Låt grönsakerna stå svalt några timmar innan du serverar tillsammans med  fisk eller kött.


söndag 11 september 2016

Tarte tatin




Tarte tatin är en klassisk fransk "upp och ner-kaka" som du gräddar i en ugnsfast stekpanna.

 

Ingredienser till en stekpanna 20-25 cm i diameter

Mördeg

  • 2½ dl mjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk socker
  • en nypa salt
  • 2 äggulor

Fyllning

  • 1,25 dl socker
  • 40 g smör
  • 4 äpplen

Gör så här:

  1. Kör smör och mjöl i en matberedare eller smula ihop  med fingrarna.. Blanda i sockret. Tillsätt äggulorna och blanda till en smidig degboll. Slå in degen i plastfolie. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
  2. Skala och kärna ur äpplena och dela dem i kvartar.
  3. Sätt ugnen på 160 grader.
  4. Smält smör och socker i en ugnstålig stekpanna tills du får en sirapsliknande blandning.
  5. Lägg äppelklyftorna i stekpannan och stek i ca 15 minuter på låg värme så att äpplena blir gyllene. Täck äpplena med en bit smörpapper, lite större än stekpannan, under stekningen.
  6. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en platta lite större än stekpannan.
  7. Lyft stekpannan från värmen och lägg degplattan över äpplena och stoppa in degen runt kanterna.
  8. Grädda i ugnen i ungefär en timme.
  9. Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna en aning. Lossa degen med kniv runt kanten. Vänd försiktigt stekpannan upp och ner över ett stort fat före serveringen. Lyft av stekpannan.
  10. Låt tarten svalna, men inte kallna helt.
  11. Servera med vaniljsås eller crème fraiche.


Mozzarellasallad




Detta är egentligen inget annat än en caprese, men den känns lite elegantare så här i tomattider när det finns härliga tomater i alla färger.

Ingredienser till 2 portioner

  • 250 g små tomater i olika färger
  • 125 buffelmozzarella
  • ½ kruka basilika
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • olivolja av god kvalitet

Gör så här:

  1. Halvera tomaterna och fördela dem på två tallrikar i en färgrik blandning.
  2. Riv mozarellan med fingrarna och fördela den på tomaterna.
  3. Strö flingsalt och mal svartpeppar över.
  4. Skär basilikan i tunna strimlor och strö över tallrikarna.
  5. Ringla olivolja över precis före serveringen

lördag 10 september 2016

Vit pizza med potatis och chèvre

 

 

Ingredienser till en plåtstor pizza

  • 25 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk flytande honung
  • 300-350 g vetemjöl
  • 2 tsk olivolja
  • lite olivolja till bunken

Topping

  • 1 dl crème fraiche
  • 3 potatisar
  • 200 g chèvre
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 1-2 msk färsk hackad rosmarin
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt salt, honung, lite olivolja samt mjölet lite i taget. Knåda degen slät (gärna i maskin). Olja en skål och lägg i degbollen. Olja också degbollen. Plasta bunken och låt degen jäsa minst en timme.
  2. Tvätta potatisen och torka av den, låt skalet vara kvar. Skär potatisen i tunna skivor, gärna på mandolin.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen och lägg den på teflongaller med bakplåtspapper eller på en varm plåt.
  4. Bred ut crème fraiche över degplattan. Lägg ut potatisskivorna över pizzabottnen. Smula över chèvre och hackad rosmarin. Avsluta med riven ost, salt och peppar.
  5. Grädda pizzan mitt i ugnen 15-20 minuter.
  6. Servera med en blandad sallad.















onsdag 7 september 2016

Lammkorv med persiljestuvad potatis




Isterband och stuvad potatis är en klassiker i svensk husmanskost. Själv tycker jag att det är godare med en kryddig lammkorv än med isterband. Du väljer själv den korv du gillar!

Ingredienser till 2 portioner

  • 5 kokta potatisar
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl standardmjölk
  • 2 msk smör
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 2 msk hackad bladpersilja

Gör så här:

  1. Skala potatisen om du kokat den med skal på. Skär den i grova tärningar.
  2. Smält smöret och vispa ut mjölet i smöret. Späd med mjölken och koka upp under vispning. Låt koka i några minuter så att mjölsmaken kokar bort.
  3. Lägg i potatisen och rör om försiktigt och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda i den hackade persiljan.
  5. Servera med stekt lammkorv (eller den korvsort du valt) och grovmalen senap.


Päronrutor



Kakor i långpanna är favoriter hos mig. Här har jag tagit vara på säsongens päron och toppat med riven mandelmassa. Det påminner lite om en dessert från 70-talet när päronhalvor toppade med riven mandelmassa gratinerades i ugnen och serverades med lättvispad grädde. Kanske en gammal goding att ta fram igen?

Ingredienser till ugnens långpanna

  • 6 dl vetemjöl
  • 6 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • saften av 1 citron
  • 4 ägg
  • 200 g smör
  • 2 dl mjölk

Topping

  • 5 päron 
  • 200 g mandelmassa
  • 1 påse flagad mandel

Gör så här:

  1. Smöra och bröa ugnens långpanna. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och kärna ur päronen. Skär i tunna klyftor. Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida.
  3. Smält smör och blanda med mjölken så att det svalnar. Blanda samman de torra ingredienserna och blanda ner citronsaften och smör- och mjölkblandningen. Rör ner äggen ett i taget. Rör kraftigt till en jämn och fin smet.
  4. Häll ut smeten i långpannan och lägg ut päronklyftorna i 4 rader. Strö över riven mandelmassa och mandel.
  5. Grädda mitt i ugnen cirka 1 timme.
  6. Låt kakan svalna och skär den i så stora bitar du önskar (32-40 bitar brukar bli lagom).


måndag 5 september 2016

Frukt- och fröbröd

En smakrik variant på bröd bakat med bikarbonat



Ingredienser till 2 bröd

  • 5 dl vetemjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl grovt krossade valnötter
  • 4 tsk bikarbonat
  • 3 dl blandade hackade frukter (t.ex. aprikoser, russin, plommon)
  • 1 tsk salt
  • 2 dl mörk sirap
  • ½ dl rapsolja
  • 1 l filmjölk

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Olja två formar (1½-2 l) med rapsolja.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och rör kraftigt.
  3. Fördela smeten i de två formarna och grädda i nedre delen av ugnen i ca 75 minuter.





söndag 4 september 2016

Lammfilé med kantareller och senapssås




Lammfilé serverad med senapssås, kantareller och potatismos blir en smakrik inledning på hösten eller avslutning på sommaren.

 

Ingredienser till 4 portioner

  • 600 g lammytterfilé
  • 2 tsk hackad färsk rosmarin
  • 1 lagerblad
  • salt och nymalen svartpeppar

Senapssås

  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1½ msk koncentrerad kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk dijonsenap
  • ½ krm torkad timjan
  • 1 dl grädde
  • ½ dl hackad slätbladig persilja

Tillbehör

  • 300 g färska kantareller
  • 200 g haricots verts med vitlök

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Stöt kryddorna i en mortel. Krydda köttet och stek klart mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader. Låt köttet vila 10 minuter inslaget i smörpapper innan du skär upp det.
  2. Blanda ingredienserna till såsen utom persiljan. Koka upp under vispning och låt koka ca 10 minuter utan lock. Mixa såsen tillsammans med persiljan strax före serveringen. Salta och peppra.
  3. Stek kantarellerna i het panna utan fett tills vätskan kokat ur. Tillsätt en klick smör, salt och peppar och stek ytterligare ett par minuter.
  4. Finhacka 1 vitlöksklyfta och fräs gröna bönor tillsammans med vitlöken i en klick smör. Strö över lite flingsalt.
  5. Servera kött, sås, kantareller och bönor tillsammans med potatismos eller kokt potatis.


Öppen äppelpaj






Höst, svenska äpplen och dags för en äppelpaj serverad med vaniljsås.

Ingredienser

Pajdeg

  • 175 g smör
  • 2 msk socker
  • 4½ dl vetemjöl
  • ½ dl kallt vatten

Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 7 äpplen
  • 2 tsk kanel
  • 3 msk råsocker
  • smör att steka i

Till pensling

  • ett ägg uppvispat med lite mjölk
  • råsocker

Gör så här:

  1. Blanda smör, socker och vetemjöl till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg. Platta till degen och lägg den i en plastpåse och låt den vila en halvtimme i kylskåpet.
  2. Kärna ur och dela äpplena i klyftor (tunnskaliga svenska äpplen behöver inte skalas). Stek äpplena i smör och strö över kanel och råsocker. Låt äpplena svalna.
  3. Riv mandelmassan grovt.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Kavla ut degen till en rund botten ungefär 10 cm större än pajformen. Lägg degen i formen och låt degen hänga över kanterna.
  6. Fördela mandelmassan över degen och lägg på de stekta äppelklyftorna.
  7. Vik pajkanterna över äpplena och pensla kanterna med ägget. Strö över lite råsocker.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
  9. Låt pajen svalna, pudra över florsocker och servera med vaniljsås (helst hemgjord).


lördag 3 september 2016

Dumplings med kycklingfärs




Dumplings kan antingen serveras enbart kokta eller dessutom lätt stekta i olja. Jag föredrar att ge dem ett uppkok och därefter ge dem lite färg i stekpannan. Tidigare har jag givit recept på dumplings med lammfärs, men den här gången får det bli kycklingfärs. Jag serverar picklad rödlök och picklad fänkål till för att ge lite syra (recept här på bloggen) samt kokta och lätt saltade edamamebönor att tugga på. Två olika dippsåser får det bli. Pröva gärna också plommondippen som jag gav recept på tillsammans med "dumplings med lammfärs". Om du tycker att du vill ha en större måltid kan du servera ris till.

Ingredienser

  • 400 g kycklingfärs
  • 5 salladslökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bit riven ingefära
  • salt och svartpeppar
  • 1 förpackning dumplingsplattor, runda eller kvadratiska (finns i asiatiska butiker)


Dippsås

  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk koncentrerad äppeljuice
  • ½ färsk röd chili

Sojamajonnäs att dippa i

  • ½ dl majonnäs
  • 1 msk japansk soja

Lägg fyllning på dumplingsarken och vik ihop med veckad kant

Gör så här:

  1. Finhacka chilin och rör ihop den med äppeljuice och soja.
  2. Rör ihop majonnäs och soja.
  3. Skiva salladslöken tunt. Finhacka vitlöken. Rör ihop fyllningen, salta och peppra.
  4. Lägg ut dumplingsarken (några i taget) på en skärbräda. Lägg en klick fyllning mitt på varje ark. Pensla lite vatten på ytterkanten och vik ihop. Om du har runda ark vik till en halvmåne och forma en veckad kant. om du har fyrkantiga ark gör du ett knyte.
  5. Koka upp vatten och salt och sjud dina dumplings någon minut. Ställ dem på ett oljat fat.
  6. Stek dina dumplings i olja i het stekpanna.
  7. Servera dumplings med de två dippsåserna, edamamebönor, picklad rödlök och picklad fänkål.
Picklad fänkål och picklad rödlök passar bra till

Dumplings och edamamebönor