tisdag 13 september 2016

Picklade morötter och kålrabbi



I Japan äter man ofta picklade grönsaker av olika slag. Jag picklar oftast i 1-2-3-lag, men här gör jag en mer japansk variant som är mindre söt och smaksätter med dillfrön, fänkålsfrön, hel kryddpeppar och några kryddnejlikor. Du kan smaksätta lagen med de kryddor du gillar, t.ex. stjärnanis, svartpeppar, senapsfrön, korianderfrön - men inte alla på en gång.

De här picklade grönsakerna ska jag servera till dagens teriyakitorsk - receptet kommer senare under dagen.

Ingredienser

  • 3 morötter
  • 1 kålrabbi
  • 1½ dl ättikssprit (12 %)
  • 1½ dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 nypa salt
  • lite dillfrön, fänkålsfrön, kryddpepparkorn, kryddnejlikor eller kryddor efter smak.

Gör så här:

  1. Skala morötter och kålrabbin.
  2. Skär långa strimlor av morötterna med en potatisskalare. Skiva kålrabbin tunt på mandolin.
  3. Varva morötter och kålrabbi i en glasburk.
  4. Koka upp ingredienserna till lagen och häll den het över grönsakerna.
  5. Låt grönsakerna stå svalt några timmar innan du serverar tillsammans med  fisk eller kött.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar