söndag 4 september 2016

Lammfilé med kantareller och senapssås




Lammfilé serverad med senapssås, kantareller och potatismos blir en smakrik inledning på hösten eller avslutning på sommaren.

 

Ingredienser till 4 portioner

  • 600 g lammytterfilé
  • 2 tsk hackad färsk rosmarin
  • 1 lagerblad
  • salt och nymalen svartpeppar

Senapssås

  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1½ msk koncentrerad kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk dijonsenap
  • ½ krm torkad timjan
  • 1 dl grädde
  • ½ dl hackad slätbladig persilja

Tillbehör

  • 300 g färska kantareller
  • 200 g haricots verts med vitlök

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Stöt kryddorna i en mortel. Krydda köttet och stek klart mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader. Låt köttet vila 10 minuter inslaget i smörpapper innan du skär upp det.
  2. Blanda ingredienserna till såsen utom persiljan. Koka upp under vispning och låt koka ca 10 minuter utan lock. Mixa såsen tillsammans med persiljan strax före serveringen. Salta och peppra.
  3. Stek kantarellerna i het panna utan fett tills vätskan kokat ur. Tillsätt en klick smör, salt och peppar och stek ytterligare ett par minuter.
  4. Finhacka 1 vitlöksklyfta och fräs gröna bönor tillsammans med vitlöken i en klick smör. Strö över lite flingsalt.
  5. Servera kött, sås, kantareller och bönor tillsammans med potatismos eller kokt potatis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar