fredag 2 september 2016

Kronärtskockor med vispat citronsmör



Nu är kronärtskockorna som allra bäst. Koka skockorna och servera med citronsmör och ett gott bröd. Det smör som blir över kan du förvara i frysen och använda senare, kanske till fisk eller kött som grillats.

Ansade och klara för grytan

2 portioner

  • 2 stora kronärtskockor
  • ½ citron
  • salt

Vispat citronsmör

Vispat citronsmör

  • 100 g rumsvarmt smör
  • skal och saft av ½ citron

Gör så här:

  1. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Häll i näve salt (ca ½ dl) och citronskivor av ½ citron.
  2. Bryt av stjälkarna på skockorna så att en del av de grova fibrerna följer med. Putsa bladen genom att klippa av det allra översta på varje blad. Lägg skockorna i det kokande vattnet och koka ca 45 minuter. Skockorna är klara när man enkelt kan dra av ett av de yttersta bladen.
  3. Vispa smöret fluffigt (gärna i maskin). Blanda ner saft och skal av citronen. Lägg upp i en skål.

Bit av blad för blad - tillsammans med citronsmör


Det bästa till sist - botten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar