söndag 19 juni 2016

Kycklingfilé med sparris och hollandaisesås




Här serverar jag örtkryddade kycklingfiléer med grön sparris och hemgjord hollandaisesås  enligt Maud Onnermarks metod med rumsvarmt i stället för smält smör. Nykokt färskpotatis och sommarmiddagen är klar!

Ingredienser till 4 portioner

  • 4 kycklingbröstfiléer (ca 700 g)
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 kvistar timjan
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör och rapsolja att steka i
  • grön sparris
  • olivolja att fräsa i

Hollandaisesås

  • 4 äggulor
  • 2½ msk vatten
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 3-4 tsk pressad citron
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Repa rosmarin och timjan och hacka samman.
  3. Skär en ficka i varje filé och fyll med lite örthack. Salta och peppra filéerna.
  4. Bryn i smör och rapsolja och stek klart filéerna i ugnen till en innertemperatur på 72 grader.
  5. Bryt av den torra nedre biten på sparrisen. Stek i olivolja och salta.
  6. Vispa samman äggulor och vatten till en tjock kräm över vattenbad eller svag värme. När äggkrämen tjocknat, vispa hela tiden och passa noga så att det inte blir äggröra! Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret klickvis.
  7. Smaka av med pressad citron, salt och vitpeppar. Servera genast eller håll såsen varm över ljummet vattenbad fram till serveringen.
  8. Lägg upp skivade kycklingfiléer, sparris och hollandaisesås tillsammans med färskpotatis på varma tallrikar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar