måndag 30 november 2015

Rostad pumpa med bulgursallad och guacamole





Här spelar pumpan huvudrollen och lyfts fram av bulgursallad och guacamole.

2 portioner

  • ½ butternutpumpa (helst den övre halvan som är kärnfri, spara resten till exempelvis en soppa)
  • olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Gremolata

  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 msk finskuren bladpersilja
  • skalet av ½ citron - finhackat

Bulgursallad

  • 1 dl bulgur
  • ½ tunt skivad rödlök
  • 1 morot i tunna strimlor
  • 1 klyfta vitkål (ca 200 g)
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 msk citronsaft

Guacamole med yoghurt

  • 1 avokado
  • rivet skal och saft av ½ lime
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • salt
  • chiliflakes

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär pumpan i stora bitar. Lägg pumpan i en ugnsform och ringla olja över. Salta och peppra och baka pumpan mitt i ugnen tills den är mjuk (ca 20 minuter). När 10 minuter återstår strör du över gremolatan och bakar klart i ugnen.
  3. Mosa samman guacamolen och låt den stå i kylen fram till serveringen.
  4. Koka bulguren enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den rinna av om inte allt vatten kokat in.
  5. Kör vitkålen i matberedaren till ett fint hack. Fräs vitkål, morötter och rödlök i olivolja. Blanda ner bulgur och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  6. Servera pumpan med den varma bulgursalladen och guacamolen.

Julförberedelser



Nu har julstöket börjat på allvar! Årets brunkål är klar och listan över vad som ska finnas på julbordet börjar också blir klar. Vissa klassiker måste alltid finnas, men en del tas bort och byts ut mot något annat. Något som har minskat är alla julkakor som jag förr alltid bakade och sedan hade i frysen fram till midsommar. Nej, det är bättre att satsa på goda bröd och god mat. Dit hör definitivt brunkålen. Receptet finns under etiketten jul!

söndag 29 november 2015

Skurna pepparkakor




I år vill jag inte stå och kavla pepparkaksdeg, men ändå inte vara utan hembakta pepparkakor. Skurna pepparkakor är lika goda om inte godare och doften i köket lika härlig!

Ingredienser till ca 100 st

  • 1½ dl sötmandel eller mandelspån
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk mald nejlika
  • 1 tsk bikarbonat
  • 6 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Hacka mandeln eller använd mandelspån som gör degen lättare att skära.
  2. Rör smör med socker, sirap, kryddor, bikarbonat, mjöl och mandel (gärna i maskin).
  3. Ta upp degen på bänken och knåda den smidig.
  4. Dela degen i två delar och forma till rullar. Plasta rullarna och lägg dem i kylen över natten.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva degen tunt med vass kniv. Lägg kakorna på smorda plåtar eller plåtar med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
  7. Låt kakorna kallna och lägg dem i tät burk.




lördag 28 november 2015

Torskrygg med svartkål




Låt torsken rimma en stund i saltlag så blir den lite fastare och skivig när du ugnsbakat den.

Ingredienser till 2 portioner

  • 350 g torskrygg utan skinn
  • ½ l vatten
  • ½ dl salt
  • nymalen svartpeppar
  • lite kallpressad rapsolja till ugnsformen


Svartkål

  • 100 g svartkål
  • ½ finhackad gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1½ dl grädde
  • ½ dl torrt vitt vin
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost
  • kallpressad rapsolja att fräsa i

Gör så här:

  1. Blanda salt och vatten till rimlagen så att saltet löser sig. Lägg i torsken som du delat i två portionsbitar. Låt rimma i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Ta upp och torka av torsken. Lägg den i en smord ugnsform. Mal över svartpeppar och ställ in formen mitt i ugnen. Baka ca 15 minuter tills innertemperaturen är 47 grader.
  3. Skölj svartkålen noga och skär bort mittnerven. Dela i mindre bitar.
  4. Fräs lök, vitlök och svartkål i rapsolja tills kålen faller ihop. Häll över grädde och koka på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt vinet och koka ytterligare ett par minuter. Riv i ost och smaka av med salt och peppar.
  5. Servera fisken på en bädd av svartkål tillsammans med  potatispuré eller pressad potatis.

torsdag 26 november 2015

Saffransgrottor med blåbär




En julvariant på mina hallongrottor. Konsistensen påverkas lite av saffran, grottorna blir något sprödare än vanligt.

Ingredienser till ca 30 kakor

  • 1½ dl socker
  • 1½ tsk bakpulver
  • 4½ dl vetemjöl
  • 1 dl marsanpulver för kokning
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 påse saffran

Fyllning

  • l dl blåbärssylt

Blåbärssylt och saffran i hett vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader och ställ 30 små pappersformar på en plåt.
  2. Lös upp saffran i 1 msk kokande vatten.
  3. Lägg samtliga ingredienser i en matberedare och kör ihop till en deg.
  4. Rulla degen till en längd och dela den i 30 bitar. Forma bitarna till kulor och lägg dem i formarna. Gör en ordentlig fördjupning med tummen mitt i kakorna och fyll med en klick sylt.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 18 minuter.
  6. Pudra kakorna med lite florsocker vid serveringen.

onsdag 25 november 2015

Julbak

Butterkaka med saffran



Idag började jag julbaket - kanske lite senare än vanligt, men det hinns säkert med i alla fall. Det är första advent på söndag och då måste min butterkaka med saffran finnas på kaffebordet.  Saffransbröd kan ibland bli lite torrt, men med ägg i degen och två fyllningar blir detta en saftig kaka. Alla mina julrecept finns samlade under etiketten jul, leta där och baka det du tycker bäst om!

tisdag 24 november 2015

Fiskbiffar med provencalska örter





Goda fiskbitar kryddade med  provencalska örter. Servera biffarna med senapsyoghurt och ett gott potatismos. Blanda olika fisksorter, t. ex. hälften lax och hälften vit fisk.

4 portioner

  • 6 hg fiskfilé
  • 2 äggvitor
  • 2 msk potatismjöl
  • ½ pkt frysta provencalska örter
  • salt och vitpeppar
  • olja att steka i


Senapsyoghurt

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 tsk skånsk senap
  • salt och vitpeppar

Gör så här:

  1. Kontrollera att fiskfilén är helt benfri. Dela fisken i mindre bitar.
  2. Lägg fisken i en matberedare. Tillsätt potatismjöl, äggvitor och kryddor. Mixa ihop till en färs.
  3. Klicka ut färsen till biffar på en oljad skärbräda eller tallrik.
  4. Blanda senapsyoghurten och ställ i kylen fram till serveringen.
  5. Stek biffarna i olja ca 4 minuter på varje sida.
  6. Servera biffarna med yoghurt, potatismos och en blandad sallad

måndag 23 november 2015

Vegopasta med champinjoner och aubergine





Pasta kan varieras och är en utmärkt bas till en vegetarisk måndagsrätt.

2 portioner

  • 250 g färsk pappardelle
  • 200 g färska skogschampinjoner
  • ½ aubergine
  • 1 vitlöksklyfta i tunna skivor
  • rivet skal från ½ citron
  • ½ dl grovt hackade hasselnötter
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk hackad bladpersilja
  • 2 msk nyriven parmesan
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  2. Skiva champinjonerna och tärna auberginen.
  3. Stek svamp och aubergine i olivolja tills de få färg. Blanda till sist ner nötterna och vitlöken.
  4. Blanda alltsammans med pastan. Smaksätt med citronskal, salt och svartpeppar.
  5. Lägg upp på varma tallrikar och toppa med persilja och riven parmesan

torsdag 19 november 2015

Falukorv i ugn



En riktig husmansklassiker med falukorv, tomat, senap och ost.

4 portioner

  • 800 g falukorv med hög kötthalt
  • 2 tomater
  • 1 äpple
  • några skivor lagrad ost
  • grov skånsk senap
  • smör till formen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnsform.
  2. Skär falukorven i skivor, men inte helt igenom.
  3. Skiva tomaterna och skär tunna klyftor av äpplet.
  4. Bred senap på korven och mellan skivorna.
  5. Lägg tomater, äpple och ost mellan skivorna. Sätt in formen mitt i ugnen och stek cirka 25 minuter.
  6. Servera korven med potatismos och en grönsallad.

onsdag 18 november 2015

Grytbröd





Det här receptet kommer från The New York Times och har därifrån spridits över världen och via You Tube. Det är värt att spridas även här. Det är många moment, men trots det enkelt att göra.

Ingredienser till 1 bröd

  • 7 dl vetemjöl
  • 1 1/4 tsk salt
  • 5g (!)  jäst
  • 3½ dl vatten

Gör så här:

  1. Blanda mjöl och salt i en bunke.
  2. Smula jästen i en annan skål, tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Rör ner detta i mjölet och rör om tills allt är väl blandat. Det blir en kladdig och lös deg. Plasta bunken och låt degen jäsa över natten (12 timmar). Då bubblar det på ytan.
  3. Stjälp upp degen på rikligt mjölat bakbord, strö lite mjöl över degen och vik ihop den en eller två gånger med mjölade händer. Täck med plast och låt degen vila 15 minuter.
  4. Mjöla händerna igen och forma degen till en rund boll. Strö rikligt med vetemjöl på en bakduk och lägg försiktigt på degen. Strö över mer vetemjöl och täck med ytterligare en bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek cirka 2 timmar.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in en stekgryta (som har lock) i ugnen och värm i ca 15 minuter.
  6. Ta ut grytan ur ugnen och vänd försiktigt ner brödet i den.
  7. Sätt på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Ta av locket och grädda c20 minuter så att brödet får färg.
  8. Låt brödet svalna på galler utan bakduk

måndag 16 november 2015

Veckomatsedel






Ny vecka och den eviga frågan: Vad ska vi ha till middag? Matlagning måste alltid få innehålla lite spontanitet, men en ram att hålla sig till underlättar!

Så här gör jag, och har gjort i många år:

Först ser jag till att ha gott om grönsaker i säsong och planerar proteiner enligt veckoschemat. Kolhydrater tillsätts och varieras (potatis, pasta, ris, gryn av olika slag)

Måndag     Vegetarisk dag (Meat Free Monday)



Tisdag       Fisk



Onsdag      Kyckling, köttfärs eller någon gång korv



Torsdag     Soppa



Fredag       Paj, pizza eller skaldjur



Lördag och söndag får fantasin och smaken fritt spelrum och följer inget fast mönster.




söndag 15 november 2015

Kryddig fläskgryta




Grytbitar av fläskkött får här mycket smak av bland annat dijonsenap, ättiksgurka och oliver. Servera grytan med potatismos eller ris.

3 portioner

  • 4 hg putsade grytbitar av fläskkött
  • 1 fint hackad gul lök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • ½ dl vispgrädde
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk timjansblad
  • maizena att reda av med
  • 2 msk hackad ättiksgurka
  • 15 kärnfria kalamataoliver, halverade
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör att steka i
  • finskuren bladpersilja

Gör så här:

  1. Fräs lök och vitlök i smör. Lägg i grytbitarna och fortsätt steka en stund. Salta och peppra.
  2. Tillsätt fond, vin och vatten. Låt grytan koka cirka 20 minuter.
  3. Tillsätt timjansblad, ättiksgurka, oliver, dijonsenap och grädde. Koka upp och red av med maizena om du vill ha såsen lite tjockare. Låt grytan koka ihop utan lock.
  4. Smaka eventuellt av med ytterligare salt och peppar.
  5. Strö lite finskuren bladpersilja över grytan före servering.

lördag 14 november 2015

Pissaladière med fänkål



Pissaladière är ett slags pizza som serveras framför allt i Nice, antingen som en liten lätt rätt eller så serverar man en kall snibb till en drink. Den klassiska toppingen är lök och sardeller. Här har jag i stället fänkål och gorgonzola.

Till en pissaladière som täcker en bakplåt

  • 2½ dl ljummet vatten (ca 40 grader)
  • ½ påse torrjäst
  • 400 g vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • olivolja
  • 100 g mascarpone
  • 100 g gorgonzola
  • 2 fänkålsstånd
  • 2 gula lökar
  • 1 msk timjansblad
  • flingsalt

Gör så här:

  1. Blanda vatten, jäst, det mesta av mjölet, salt och 2 tsk olivolja. Knåda degen  5 minuter i maskin. Tillsätt eventuellt resten av mjölet.
  2. Lägg degen i en oljad skål och låt den jäsa 1 timme. Täck skålen med plastfilm.
  3. Strimla lök och fänkål fint på mandolin och låt blandningen steka i olivolja på låg värme.
  4. Värm ugnen till 225 grader.
  5. Kavla ut degen till en plåts storlek och lägg den på smord plåt eller en plåt med bakplåtspapper.
  6. Smula osten över degplattan. Toppa med lök och fänkål. Strö över timjansblad och lite flingsalt.
  7. Baka mitt i ugnen 15-20 minuter tills ytan är gyllenbrun.
  8. Servera med en blandad sallad.

fredag 13 november 2015

Nötpanerad laxfilé med pastagratäng




Skinn- och benfri laxfilé tillsammans med pastagratäng är en kombination som alltid går hem!

5 portioner

  • 800 g laxfilé, skinn- och benfri (gärna med den tunnare slaksidan bortskuren)
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 msk smält smör
  • ½ msk kallpressad rapsolja
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 2½ dl mellangrädde
  • rivet skal och saften av ½ citron
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1½ dl riven lagrad ost


Pastagratäng:

  • 500 g pasta (färsk eller torkad)
  • 300 g fryst bladspenat
  • 500 g keso
  • 1 dl mjölk
  • salt och nymalen svartpeppar
  • lite riven muskotnöt
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 3 dl riven lagrad ost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Tina spenaten och krama ur vattnet
  2. Rör ihop spenat, keso, mjölk, salt, peppar, muskot och vitlök. Blanda alltsammans med pastan.
  3. Lägg i en smord ugnsform och strö över ost.
  4. Gratinera mitt i ugnen cirka 30 minuter.
  5.  Salta och peppra laxfilén. Pensla ovansidan av fisken med smält smör blandat med rapsoljan.
  6. Blanda grädde, citron vitlök och ost i en ugnsform. Lägg i fisken och strö över nötterna.
  7. Stek fisken i mitten av ugnen cirka 20 minuter tillsammans med pastagratängen (använd gärna termometer och kontrollera att fisken är 50-56 grader i mitten beroende på om du vill ha fisken helt genomstekt eller inte).
  8. Servera lax och pastagratäng tillsammans med en grönsallad och citronklyftor.

tisdag 10 november 2015

Torskfilé med grönkål




Grönkål är en fantastisk grönsak som numera inte bara finns i grönsaksdisken till jul. Att bara använda grönkål som dekoration på julbordet är att grovt underskatta denna nyttiga och smakrika grönsak. Här har jag kokat grönkålen i gräddmjölk och låtit den ge torsken smak. Servera med pressad potatis.

2 portioner

  • 400 g torskfilé
  • lite vetemjöl
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör att steka i

Grönkål

  • 100 g färsk grönkål
  • 1 schalottenlök
  • smör och rapsolja att fräsa i
  • rivet skal av ½ citron
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 dl gräddmjölk (1 dl vardera av grädde och mjölk)

Gör så här:

  1. Hacka en schalottenlök fint. Skölj grönkålen noga och skär bort den grova stammen. Grovhacka det gröna.
  2. Fräs löken i lite smör och rapsolja utan att den tar färg. Tillsätt grönkålen och fräs på medelvärme så att kålen faller ihop.
  3. Salta, peppra och riv över citronskal.
  4. Häll över gräddmjölken och låt kålen koka på låg värme. Smaka eventuellt av med ytterligare salt och peppar
  5. Salta och peppra torsken (vik samman filéerna om de är tunna).
  6. Vänd filéerna i mjöl och stek dem i smör.
  7. Häll grönkålen över fisken och låt alltsammans puttra någon minut.
  8. Servera med pressad potatis

Sevilla


Sevillaapelsiner av pomeranstyp - används framför allt till marmelad


En resa till Sevilla och Andalusien från ett höstruskigt Sverige innehöll mycket god mat. Det blev många tapas - Sevilla lär vara ursprunget för tapas, och de många restaurangerna har olika varianter och det finns en stolthet hos kockarna att både bevara klassiska varianter och modernisera.



Interiör från Bar Europa
Tapasmeny

Bar Europa - en av de bästa tapasbarerna i centrala Sevilla


 
Mör smakrik kalvlever

Mört fläskkött med en sötsyrlig sås och bönor




 
Bodega är en annan tapasbar



Potatiscroquetter, köttgryta och bacalau




 Ovejos negras (svarta får) är en modernare tapasbar med fantastisk mat:

Paté serverad med crostinis - modernare stuk!


 
Köttfyllda potstickers
Klassiska churros som doppas i choklad - god fikapaus under dagen


I Sevilla liksom i övriga Spanien finns härliga råvaror. Bäst kanske i saluhallen under "Las Setas", den stora träkonstruktionen som ser ut som stora svampar.
 
Grönsaker, fisk, kött - allt presenterat på ett vackert sätt:
 
 
 









Och till sist utsikten från "Las Setas" ut över staden: