tisdag 31 mars 2015

Solrosbullar





Frukostbullar med solroskärnor. Låt vattnet vara kallt om du har gott om tid, ljumma det annars något.

25 bullar

  • 25 g jäst
  • ½ dl kallpressad rapsolja
  • 5 dl vatten
  • 1 dl solroskärnor
  • 4 dl fint rågmjöl
  • 9 dl manitoba cream eller vetemjöl special
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt olja, solroskärnor, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet mot slutet. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek cirka 40 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 25 bitar. Rulla till små fina bullar. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper cirka 30 minuter under bakduk. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter.
  3. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

måndag 30 mars 2015

Blåbärsbullar

Gott påskfika!



Härliga bullar fyllda med blåbär och smak av kardemumma och vanilj!

20bullar

  • 2½ dl standardmjölk
  • 25 g jäst
  • ½ dl socker plus 2 msk extra till pensling
  • 75 g smält och avsvalnat smör
  • 1 uppvispat ägg
  • 400 g vetemjöl (6-7 dl)
  • 2 tsk nymalen kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ev rostad flagad mandel

Fyllning

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • ½ dl socker
  • 80 g mandelmassa
  • 200 g tinade blåbär

Gör så här:

  1. Smula jästen i degblandarens bunke. Smält smör och blanda ner mjölken. Häll mjölkblandningen över jästen och blanda. Tillsätt salt, socker, kardemumma och hälften av det uppvispade ägget. Blanda ner det mesta av mjölet och arbeta samman degen. (Ca 5 minuter i maskin.)
  2. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, 30-40 minuter.
  3. Ställ ut 20 stora bullformar på en plåt.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda samman. Kavla ut degen till en rektangel ca 40x50 cm.
  5. Blanda samman smör, vaniljpulver och socker till fyllningen och bred den över degen. Riv mandelmassan över och strö till sist över blåbären.
  6. Rulla ihop degen till en fast rulle från långsidan. Se till att blåbären inte kryper ut.
  7. Skär degrullen i 20 bitar med vass kniv. Lägg bullarna i formarna. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  8. Värm ugnen till 220 grader. Pensla bullarna med resten av det uppvispade ägget och baka mitt i ugnen tills bullarna är vackert gyllenbruna, ca 15 minuter.
  9. Ta bullarna ur ugnen. Koka upp 2 msk socker med 1 msk vatten i en liten kastrull någon minut tills blandningen får en sirapslik konsistens. Pensla de varma bullarna med sockerlösning och strö eventellt över rostad flagad mandel. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

lördag 28 mars 2015

Fransk lökpaj





En klassiker i Frankrike! I små bitar är pajen perfekt till en drink före maten, I lite större bitar med en sallad blir den en bra förrätt. Pajen passar också bra på buffébordet.

Pajskal

  • 3½ dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 ägg
  • 1 msk kallt vatten
  • en nypa salt

Fyllning

  • 600 g gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 pkt bacon
  • 2 msk smör
  • 3 ägg
  • 1½ dl grädde
  • 2 dl standardmjölk
  • 3/4 dl hackad bladpersilja
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt


Gör så här:

  1. Kör ihop smör, mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt ägg och vatten. Låt degen vila i kylskåpet minst ½ timme.
  2. Skala löken klyv den och skiva tunt - gärna på mandolin. Finhacka vitlöken och strimla bacon.
  3. Lägg bacon i en stor stekpanna och fräs långsamt. Lägg i lök, vitlök och smör och fräs på svag värme. Löken ska bara bli gyllene och får inte bli brynt. Detta tar minst en halvtimme.
  4. Sätt ugnen på 160 grader. Kavla ult degen till en tunn platta och rulla ut i en pajform (ca 27 cm). Kläm fast degen väl runt kanterna och nagga botten. Lägg ett folieark ovanpå degen så att pajskalet hålls på plats under förgräddningen. Grädda pajskalet ca 30 minuter och dra sedan bort folien.
  5. Blanda lökblandningen med övriga ingredienser till fyllningen. Bred ut fyllningen i pajskalet.
  6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

fredag 27 mars 2015

Fläskfilé med champinjoner





En läcker rätt med fläskfilé som serveras med papardelle

2 portioner

  • 300 g fläskfilé
  • salt och nymalen svartpeppar
  • torkad dragon
  • 200 g färska champinjoner
  • ½ dl torrt vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk dijonsenap
  • smör till stekning

Gör så här:

  1. Putsa fläskfilén och skär den i centimetertjocka skivor. Salta, peppra och bryn skivorna i smör. Strö över en nypa torkad dragon. Ställ köttet åt sidan.
  2. Fräs de skivade champinjonerna. Salta, peppra och strö över torkad dragon. Häll på vinet och späd med grädden. Tillsätt senapen. Lägg i fläskfiléskivorna och låt dem puttra klart i såsen. Det ska smaka ordentligt av dragon.
  3. Servera med papardelle och gärna en fräsch grönsallad.

onsdag 25 mars 2015

Våfflor




Våffeldag och självklart blev det våfflor till kaffet. Det finns massor av olika våffelrecept, men jag föredrar smet med ägg. Servera med vispad grädde eller glass och en god sylt!

8 st

  • 3½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 1 msk socker
  • 2 ägg
  • 4 dl standardmjölk
  • 100 g smält smör


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör så här:

  1. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt hälften av mjölken. Fortsätt med ägg och resten av mjölken.
  2. Tillsätt det smälta avsvalnade smöret. Låt gärna smeten svälla någon timme innan det är dags att grädda.
  3. Hetta upp våffeljärnet och pensla med lite smör före första laggen.
  4. Grädda och servera med grädde eller glass och god sylt.

 

tisdag 24 mars 2015

Pasta al forno med lax

 

 

5 portioner

  • 500 g pennepasta
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 msk ströbröd
  • lite smör till formen

Fyllning

  • 500 g laxfilé utan skinn
  • 300 g frusen bladspenat
  • 250 g kvarg
  • rivet skal av en citron
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1½ dl riven lagrad ost
  • salt och nymalen vitpeppar
  • olja att fräsa i

Béchamelsås

  • 50 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 8 dl standardmjölk
  • salt och nymalen vitpeppar

Klart för ugnen

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader. Börja med béchamelsåsen. Fräs mjölet i smör och vispa i mjölken. Låt såsen koka i cirka 5 minuter och smaksätt med salt och vitpeppar. Vispa då och då så att såsen inte bränner i botten.
  2. Tina spenaten. Dela laxen i små kuber och stek dem sakta i lite olja. Blanda ner spenaten och stek ytterligare någon minut. Blanda försiktigt ner kvarg, lagrad ost och citronskal. Se till så att laxen inte mosas sönder. Smaksätt med salt, peppar och vitlök.
  3. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen, men korta koktiden med ett par minuter.
  4. Smörj en ugnsform och lägg i hälften av pastan. Fördela hälften av fyllningen och hälften av såsen över. Fortsätt med resten av pastan, fyllningen och såsen. Strö över parmesan och lite ströbröd.
  5. Gratinera mitt i ugnen cirka 25 minuter.
  6. Servera med grönsallad.

måndag 23 mars 2015

Ugnsgratinerad frukostkorv




Ibland längtar man bara efter korv med mos. Här använder jag frukostkorv eller någon annan mer kryddstark korv.

4 portioner

  • 600 g frukostkorv
  • ½ grön paprika
  • ½ röd paprika
  • ½ dl ättiksgurka
  • ½ äpple
  • lagrad riven ost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsform. Tärna paprika, äpple och gurka.
  2. Skåra korvarna på längden så att du får en djup ficka i varje korv. Lägg korvarna i formen och fyll skårorna med grönsaksblandningen. Strö på riven ost.
  3. Gratinera korvarna mitt i ugnen cirka 20 minuter.
  4. Servera med potatismos, grönsallad och skånsk senap.

söndag 22 mars 2015

Kyckling med oliver

Spanska oliver med citronfyllning ger grytan extra smak.

 

 

4 portioner

  • 1 färsk kyckling (ca1,3 kg)
  • 1 gul lök
  • 1 pkt bacon
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 brk körsbärstomater
  • 1 lagerblad
  • några kvistar färsk oregano
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1 kanelstång
  • olja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 msk pressad citron
  • 2 dl gröna oliver med citron

Gör så här:

  1. Stycka kycklingen (spara skrov och vingar till buljong vid ett senare tillfälle)
  2. Skala och finhacka löken. Tärna bacon och fräs allt mjukt i olja i en stor gryta.
  3. Repa bladen av rosmarinkvistarna och oreganon om kvistarna är grova. Hacka örterna fint.
  4. Rör ner vin i grytan och koka någon minut. Tillsätt tomater, fond och kryddor. Låt småkoka.
  5. Stek kycklingdelarna med skinnsidan neråt i en stekpanna tills skinnet är gyllenbrunt.
  6. Lägg kycklingen i tomatgrytan med skinnsidan upp. Vispa ur stekpannan med en skvätt vatten och häll skyn i grytan.
  7. Koka alltsammans ca 25 minuter tills kycklingen är färdig. Smaka av med salt, peppar och lite pressad citron. Toppa med oliverna.
  8. Servera grytan med ugnsrostade potatishalvor.

fredag 20 mars 2015

Smördegsinbakad sparris



Om den färska sparrisen kommit är den förstås bäst, men den här rätten fungerar bra med fryst sparris och passar bra som förrätt eller på buffé tillsammans med lite grön sås.

2 förrättsportioner - 4 sparrisknyten.

  • 2 plattor fryst smördeg
  • 100 g fryst grön sparris
  • salt
  • ägg till pensling

Sås

  • ½ dl majonnäs (gärna hemgjord)
  • ½ dl gräddfil
  • 1 msk hackad gräslök
  • 1 msk hackad dill
  • 1 tsk torkad dragon
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Tina sparrisen något, salta men koka den inte. Tina smördegsplattorna. Kavla plattorna tunt och dela varje platta i två delar. Rulla in två sparrisstjälkar i varje smördegsbit. Pensla rullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
  2. Rör ihop ingredienserna till såsen och servera rullarna nygräddade med sås.

Zwiebelkuchen




En lökkaka av den typ som ofta serveras i Sydtyskland. På buffé eller som en lättare måltid passar den bra tillsammans med ett glas torrt vitt vin eller öl.

Deg

  • 1,25 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 6 msk olja med neutral smak
  • ½ tsk salt
  • 4 dl vetemjöl

Fyllning

  • 1½ kg gul lök
  • 2 msk olja med neutral smak
  • 1 tsk salt 
  • 1½ tsk mald kummin
  • 3 stora ägg
  • 3 dl gräddfil
  • olja till formen
  • 150 g bacon  

Gör så här:

  1. Värm mjölken till fingervärme. Rör ut jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser till degen. Arbeta samman och låt degen jäsa ca 20 minuter.
  2. Skala löken. Skär dem i halvor och skiva allt, gärna med matberedarens rivskiva.
  3. Häll olja i en rymlig gryta och fräs löken tills den är mjuk och glansig och sjunkit ihop. Låt svalna och blanda i salt och kummin. Vispa ihop äggen och blanda ner gräddfilen. Rör ner äggsmeten i löken.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite innan du kavlar ut den till en stor rund platta. Olja en springform och klä formen med degen. Dra upp degen runt kanterna. Häll i och bred ut lökblandningen. Klipp baconet i strimlor och strö över kakan. Grädda mitt i ugnen cirka 1 timme tills kakan är gyllenbrun.                              

onsdag 18 mars 2015

Brytbröd






Ett brytbröd som passar bra på en buffé - varför inte nu till påsk. Klippta jack gör det lätt för alla att bryta sin bit.

2 bröd

  • 50 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och nästan allt mjöl. Arbeta degen ca 4 minuter i maskin, tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare någon minut.
  2. Strö över lite mjöl. Plasta bunken och låt degen jäsa 1 timme.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig och baka ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och klipp ca 10 jack - beroende på hur stora bullar du vill ha. Vik varannan bit åt höger och varannan åt vänster.
  4. Sätt ugnen på 225 grader och låt längderna jäsa 30 minuter under bakduk. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Om du vill ha extra knaprig yta på brödet slänger du in en kopp vatten i ugnen samtidigt som du sätter in plåten. Låt svalna på galler utan bakduk.

Påsk



Nu närmar sig påsken och jag kommer allteftersom att publicera recept på rätter som passar både på påskaftonsbuffén och middagar under påsken. Allt kommer att taggas med "påsk" så att recepten blir lätta att hitta. Även tidigare recept som passar till den kommande mathelgen taggas med "påsk".

Glad matpåsk till er alla!

måndag 16 mars 2015

Lax med spenat och saffran




En snabb laxrätt som serveras med pressad potatis och sockerärter.

4 portioner

  • 7 hg laxfilé
  • rivet skal av en citron
  • olivolja att ringla över
  • flingsalt och nymalen vitpeppar

Sås

  • 150 g tinad bladspenat
  • 2 dl grädde av valfri fetthalt
  • 1 påse saffran
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 tsk koncentrerad fiskfond
  • smör att fräsa i
  • salt och nymalen vitpeppar
  • eventuellt maizena att reda såsen med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela laxfilén i fyra portionsbitar och lägg dem i en smord ugnsform.
  2. Riv citronskalet över laxbitarna. Salta och peppra. Ringla lite olivolja över. Låt fisken bakas mitt i ugnen cirka 15 minuter (55 grader om du använder termometer).
  3. Fräs spenaten i lite smör. Tillsätt saffran, grädde och vin, koka upp. Tillsätt fiskfonden. Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av med lite maizena.
  4. Servera med pressad potatis och lättkokta sockerärter.

 

Prosciuttorullar

En smakrik rulle att servera som förrätt eller på buffé




4 portioner som förrätt

  • 8 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
  • 250 g ricotta
  • 1 dl pesto genovese
  • 25 g ruccola
  • 25 g pinjenötter

Gör så här:

  1. Rör ihop ricotta och pesto.
  2. Lägg ut skinkskivorna lite omlott på en bit plastfolie. Bred på pestoblandningen. Strö över ruccola och pinjenötter. Rulla ihop med hjälp av plastfilmen och ställ kallt en halvtimme.
  3. Skär rullen i bitar och servera med ytterligare ruccola och ringla lite crema di balsamico över.

Röding med Västerbottensost





Rödingfiléerna fylls med Västerbottensost och serveras med mandelpotatis som fått koka i vitt vin och crème fraiche samt lätt kokta haricots verts. En god middag till Annandag påsk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 portioner

  • 2 rödingfiléer med skinnet kvar
  • ½ dl riven Västerbottensost
  • 6 mandelpotatisar
  • salt och malen vitpeppar

Sås

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 ansjovisfiléer
  • ½ dl riven Västerbottensost
  • 1 äggula
  • 2 msk hackad dill
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Dela rödingfiléerna så att det blir fyra jämnstora bitar. Salta och peppra. Stek filébitarna i smör, först på skinnsidan därefter kort på andra sidan.
  2. Lägg ihop filébitarna två och två med riven ost emellan. Håll varmt under lock så att osten smälter.
  3. Borsta potatisarna rena och dela dem i två delar på längden. Vispa ihop crème fraiche och vin i en kastrull. Lägg i potatisarna och låt såsen sjuda så att potatisen blir mjuk och såsen kokar ihop till hälften. Ta upp potatisen och håll varmt.
  4. Hacka ansjovisfiléerna och vispa ut hacket i såsen. Tillsätt resten av osten. Smaksätt med salt och peppar och vispa till sist i äggulan och hackad dill.
  5. Fördela såsen på varma tallrikar med några potatishalvor i mitten. Lägg rödingfiléerna på potatisen och servera med några nykokta haricots verts. Njut med ett glas vitt vin!

fredag 13 mars 2015

Torskrygg med ärtsås




Lättrimmad torsk med mild ärtsås blir en god kombination. Smaksätt såsen med lite mynta (färsk eller torkad) så ger du den ett lyft.

2 portioner

  • 350 - 400 g torskrygg utan skinn
  • salt
  • olivolja till formen

Ärtsås

  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 dl frysta gröna ärter
  • 0,75 dl vatten
  • ½ msk koncentrerad fiskfond
  • ½ dl crème fraiche
  • lite finhackad färsk mynta, eller 1 tsk torkad
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 140 grader. Dela torsken i 2 bitar och salta väl. Låt torsken stå och snabbrimma i minst 15 minuter. Torka av fisken och mal över lite vitpeppar. Olja en ugnsform och ställ in fisken i ugnen cirka 20 minuter till en innertemperatur på 48 - 50 grader beroende på hur fast du vill ha den.
  2. Fräs löken i lite smör utan att den tar färg.  Häll i vatten och ärter och koka tills ärterna är mjuka. Tillsätt fiskfond och crème fraiche. Mixa såsen slät med mixerstav och smaksätt med salt, peppar och till sist mynta.
  3. Servera fisken med ärtsåsen och potatismos smaksatt med västerbottensost.

Minestrone




Efter en vecka i Turkiet med restaurangmat känns det skönt att ställa sig i köket och laga lite rustik vardagsmat. Till lunch idag blir det en Minestrone som i norra Italien. Riv parmesanost över och servera soppan med ett gott bröd.

4 portioner

  • 1 pkt bacon
  • 1 gul lök
  • ½ purjolök
  • 2 morötter
  • 1 potatis
  • 30 g rotselleri
  • 1 msk smör
  • 7 dl hett vatten
  • 1 dl kokta vita bönor
  • 1 burk tomater av god kvalitet
  • 1 msk koncentrerad kycklingbuljong
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl okokt spaghetti bruten i bitar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk mejram
  • 1 lagerblad
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala, skölj och strimla lök, purjo, morötter. potatis och rotselleri. Strimla baconet.
  2. Fräs bacon och lök i några minuter i smöret. Tillsätt resten av grönsakerna. Häll på vattnet (använd vattenkokaren för att spara tid och energi). Koka under lock i 10 minuter.
  3. Tillsätt bönor, tomater, buljong, riven vitlök, spaghetti och örtkryddor. Låt soppan småkoka ytterligare 10 minuter.
  4. Späd med vatten om soppan är för tjock. Smaka av med salt och peppar.

 

tisdag 3 mars 2015

Falukorv med grönsaker

Praktiskt med allt i ett!


4 portioner

  • 800 g falukorv
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 röd lök
  • 1 äpple
  • 2 msk grovkornig skånsk senap
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva löken och tärna grönsaker och äpple grovt. (Skala inte.) Lägg alltsammans i en ugnsform och vänd runt med lite olivolja, salt och peppar.
  2. Bred senap på korvskivorna och stick ner dem i grönsaksblandningen.
  3. Ställ formen mitt i ugnen och stek cirka 30 minuter.
  4. Servera med potatismos och extra senap.

En trofast räddningsplanka

Pestogratinerad torsk på potatisbädd




Använd gärna torskrygg eller vik tunnare filéer dubbla.

2 portioner

  • 350 g torskrygg eller torskfilé
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ½ brk pesto genovese
  • 400 g fast potatis
  • 1 stor tomat
  • smör till stekning

Gör så här:

  1. Tvätta potatisen, men skala inte. Skiva den tunt på mandolin. Skölj och torka potatisskivorna.
  2. Stek potatisskivorna i omgångar i lite smör och bred ut dem i botten av en ugnsform. Skiva tomaten i tunna skivor och lägg dem  ovanpå potatisen. Salta och mal lite svartpeppar över.
  3. Värm ugnen till 150 grader. Sätt in formen mitt i ugnen cirka 15 minuter.
  4. Dela torsken i portionsbitar och salta. Låt stå i cirka 20 minuter.
  5. Stek torsken i smör i stekpanna.
  6. Lägg torsken på potatisbädden och bred över pesto.
  7. Ställ in formen mitt i ugnen ytterligare en stund tills fisken har en innertemperatur på cirka 50 grader (använd stektermometer). 

måndag 2 mars 2015

Spenatlasagne





En vegetarisk lasagne som gillas av både barn och vuxna.

4 portioner

Sås

  • 25 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 7 dl standardmjölk
  • 250 g keso naturell
  • salt och nymalen vitpeppar

Spenatfräs

  • 750 g fryst hackad spenat
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • rapsolja att fräsa i
  • salt och nymalen vitpeppar

Till formen

  • 12 lasagneplattor
  • riven ost
  • smör till formen

Gör så här:

  1. Fräs smör och mjöl till såsen. Späd med mjölken och låt såsen koka 5 minuter. Rör ner keson och smaka av med salt och vitpeppar.
  2. Tina spenaten. Hacka löken och fräs den i lite olja utan att den tar färg. Lägg i spenaten och fräs alltsammans en stund. Hacka vitlöken och tillsätt den. Smaka av med salt och vitpeppar.
  3. Smörj en ugnsform. Varva lasagneplattor, sås och spenat. Låt första och sista lagret vara sås. Avsluta med lite riven lagrad ost. Grädda lasagnen cirka 50 minuter i 220 grader. Servera med en grönsallad.


söndag 1 mars 2015

Fläskgryta med chorizo och svarta oliver

Enkel men smakrik gryta


4portioner

  • 1 kg fläskkött av bog skuret i grova tärningar
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 4 msk olivolja
  • 150 ml rött vin
  • 2 hackade gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor skurna i tunna skivor
  • 200 g chorizo
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 3 kvistar timjan (bladen)
  • 2 msk hackad oregano¨
  • 4 lagerblad
  • 3 msk sherryvinäger
  • 2 tsk socker
  • 100 g urkärnade kalamataoliver

Gör så här:

  1. Salta och peppra köttet. Hetta upp hälften av olivoljan i en stekgryta och bryn köttet i omgångar. Lägg i en skål och ställ åt sidan. Häll vinet i grytan och fräs ur smakerna. Häll vinet över köttet och ställ åt sidan.
  2. Häll i resten av oljan i grytan och tillsätt den hackade gula löken. Stek under lock i 10 minuter tills löken är helt mjuk. Dra skinnet av chorizon och skär den i skivor. Tillsätt chorizo och vitlök. Låt steka i ett par minuter. Rör i paprikapulver och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt därefter tomatpuré, tomater, buljong, kött och vin. Tillsätt örtkryddorna och låt sjuda utan lock i 1 timme.
  3. Koka upp vinäger och socker i en liten gryta och reducera ner till ungefär 1 tsk. Rör ner reduktionen i grytan tillsammans med oliverna. Låt sjuda ytterligare en halvtimme utan lock tills köttet är mört.
  4. Smaka av med ytterligare salt och peppar och servera med t. ex. potatismos.



Lättgravad bräckt lax




Den lätta gravningen ger laxen ett smaklyft

2 portioner

  • 400 g laxfilé utan skinn
  • 2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 2 krm nymalen vitpeppar
  • 1 dl finhackad dill
  • olja till pensling

Kall sås

  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk majonnäs
  • 1½ tsk dijonsenap
  • 1 dl finhackad dill
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Blanda salt, socker, peppar och dill till gravningen. Lägg hälften av blandningen i botten av en form. Lägg laxen ovanpå och resten av blandningen. Använd gärna tunna bitar av stjärtfilén så går gravningen på någon timme. Om du använder tjockare bitar får du räkna med 3 timmars gravning.
  2. Skrapa av dillen så att den inte bränns vid stekningen. Pensla fisken med olja och stek den på låg värme.
  3. Blanda ihop ingredienserna till såsen och låt den stå kallt fram till serveringen.
  4. Servera laxen med såsen, sugar snaps och mandelpotatis samt en citronklyfta.