lördag 23 maj 2015

Torskrygg med rödvinssås



Lättrimmad torskrygg serverad med rödvinssås och stekta tärningar av rökt fläsk. Till detta ett gott potatismos smaksatt med västerbottensost.

2 portioner

  • 400 g torskrygg
  • 5 dl vatten
  • ½ dl salt
  • svartpeppar från kvarnen
  • smör till formen

Sås

  • 1 hackad schalottenlök
  • 1½ dl rödvin
  • 1 msk koncentrerad fiskfond
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk kinesisk soja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 tsk maizena
  • en klick smör

Tillbehör

  • 100 g rökt fläsk eller bacon
  • några färska eller frysta lingon

Gör så här:

  1. Fräs schalottenlöken i lite smör. Tillsätt rödvin, fiskfond och vatten. Låt koka ihop tills hälften återstår. Sila av löken. Tillsätt soja och smaka av med salt och peppar. Red av med lite maizena och blanka av såsen med en klick smör precis före servering.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Dela torsken i 2 portionsbitar. Blanda salt och vatten och låt fisken rimma 10-15 minuter. Lägg torsken i en smord ugnsform. Mal över lite svartpeppar och låt fisken bakas i ugnen till ca 48 grader (använd termometer).
  3. Skär fläsk/bacon i små tärningar och fräs knaprigt i en stekpanna.
  4. Gör ett gott potatismos och rör ner lite riven västerbottensost före servering.
  5. Lägg upp en bit torsk med fläsktärningar på varje tallrik. Servera med potatispuré och rödvinssås. Strö några lingon på varje tallrik.
  6. Till detta passar ett lätt rödvin bra, kanske en pinot noir - förslagsvis samma vin som du har i såsen.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar