tisdag 28 oktober 2014

Rotmos med fläsklägg

Vad längtar man efter, när man kommer hem från Japan? Jo riktig svensk husmanskost som t.ex. rotmos, så det fick det bli idag. Gott blev det så att jetlaggen nästan släppte!




Med riktig sötstark skånsk senap!

 

 

 

4 portioner

  • cirka 1½ kg rimmad fläsklägg (eller 1 kilo urbenad)
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 timjankvistar
 

Rotmos

  • 1 kg kålrötter
  • 3 morötter
  • 4 potatisar
  • salt och vitpeppar
  • 25 g smör (eller mer om du tycker du törs)
 

Gör så här:

  1. Koka upp fläskläggen i vatten. Ta upp läggen och spola av den i vatten. Gör rent grytan och lägg tillbaka läggen. Fyll på med vatten och tillsätt löken i klyftor, lagerblad, timjan och pepparkorn.
  2. Koka tills läggen släpper benet (ca 1½ timme) eller tills den benfria läggen är klar (70-75 graders innertemperatur.
  3. Skala och tärna kålrötter och morötter. Koka i saltat vatten cirka 30 minuter. Tillsätt potatisen skuren i mindre bitar och koka tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet. Mosa med potatisstöt eller använd en potatispress om du vill ha ett slätare mos. Tillsätt smör och lite av spadet av läggkoket. Smaka av med salt och peppar. Servera med läggen skuren i skivor och skånsk senap.
 

 

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar