fredag 26 september 2014

Kantarellpaj




En härlig paj som passar så bra nu när vi har en så fantastisk svamphöst. Pajen går också bra att göra med trattkantareller.

Pajskalet är enkelt, degen ska inte vila före utkavling och inte heller förgräddas. Att den dessutom innehåller mindre smör än de flesta pajdegar gör den inte sämre!

1 paj till en form, ca 27 cm i diameter.




Ta upp degen på bakbordet

Pajskal

  • 4 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 40 g smör
  • ½ tsk salt
  • 1½ dl mjölk
    Fräset till fyllningen

Fyllning

  • 500 g kantareller
  • 1 liten gul lök
  • 200 g frusen bladspenat
  • 2 msk smör till stekning
  • ½ tsk torkad timjan
  • salt och nymalen svartpeppar

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 250 g riven västerbottensost
  • salt och nymalen svartpeppar

Lättkavlad deg


Gör så här:

  1. Hacka lök och fräs den i smöret. Tillsätt kantareller och stek tills vätskan kokat in. Tina och krama ur spenaten och tillsätt dem mot slutet av stekningen. Smaka av med timjan, salt och peppar. Låt fyllningen svalna.
  2. Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Tillsätt den rivna osten, salt och peppar. (Var försiktig med saltet eftersom osten är salt.)
  3. Blanda mjöl, bakpulver, salt och smör i en matberedare. Tillsätt mjölken och kör ihop degen snabbt. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den till en bulle. Kavla ut degen så att den väl täcker pajformen. Låt gärna degen gå upp över kanten, eventuellt överskott kan skäras bort efter gräddningen.
  4. Lägg i fyllningen och häll över äggstanningen. Grädda ca 40 minuter i 225 grader i nedre delen av ugnen.


Servera med en fräsch sallad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar