Idag har jag varit på torget och köpt gurkor och lagt in inför höst och vinter. Gott på en leverpastejmacka, till kåldolmar, köttbullar, pannbiff m.m.
Ingredienser
- 2 kg västeråsgurka
- 1 l ättikssprit, 12 %
- 1 l vatten
- 6 dl socker
- 3 msk salt
- 2 msk gula senapsfrön
- 2 krm natriumbensoat
- dillkronor
- pepparrot
- Tvätta gurkorna rena och låt dem rinna av. Skölj dillkronorna. Skala och tärna pepparroten.
- Skär gurkorna i skivor (inte alltför tunna, ca 3 mm). Varva gurkskivor och dillkronor i glasburkar. Lägg till sist i pepparrotstärningarna.
- Blanda ättika, vatten, socker, salt och senapsfrö till lagen. Koka upp och rör ut natriumbensoat i lite av lagen. Blanda ner lösningen i lagen och hälll den het över gurkorna. Sätt på lock och förvara svalt.
- Om en dryg vecka är gurkorna färdiga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar