onsdag 20 augusti 2014

Ättiksgurka





Idag har jag varit på torget och köpt gurkor och lagt in inför höst och vinter. Gott på en leverpastejmacka, till kåldolmar, köttbullar, pannbiff m.m.


Ingredienser

  • 2 kg västeråsgurka
  • 1 l ättikssprit, 12 %
  • 1 l vatten
  • 6 dl socker
  • 3 msk salt
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 2 krm natriumbensoat
  • dillkronor
  • pepparrot



  1. Tvätta gurkorna rena och låt dem rinna av. Skölj dillkronorna. Skala och tärna pepparroten.
  2. Skär gurkorna i skivor (inte alltför tunna, ca 3 mm). Varva gurkskivor och dillkronor i glasburkar. Lägg till sist i pepparrotstärningarna.
  3. Blanda ättika, vatten, socker, salt och senapsfrö till lagen. Koka upp och rör ut natriumbensoat i lite av lagen. Blanda ner lösningen i lagen och hälll den het över gurkorna. Sätt på lock och förvara svalt.
  4. Om en dryg vecka är gurkorna färdiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar