torsdag 17 juli 2014

Ramslökssoppa

Efter frossandet i Skagen passar det bra med lite soppa idag. Har ni använt torkad ramslök? En jättebra tysk produkt. Säsongen för färsk ramslök är ju kort och alla bor inte nära de kalkrika markerna runt Kinnekulle, på Öland och Gotland. Här i Göteborg brukar det varje sommar vara en matmarknad med inslag från många olika länder. Där hittar jag alltid en påse ramslök.

Soppan går att göra med gräslök och lite riven vitlök om du inte får tag på ramslöken! - Men ta chansen om du hittar en påse!






Den användbara påsen med torkad ramslök


 


Ramslökssoppa


4 portioner
  • 2 hackade gula lökar
  • 2 msk smör
  • 2 potatisar
  • 2½ dl grädde eller gräddmjölk
  • 5 dl höns- eller grönsaksbuljong
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 msk torkad ramslök
  • salt och nymalen svartpeppar efter smak
  • 1 dl mellanmjölk
Gör så här:
  1. Fräs den hackade löken i smör utan att den tar färg. Riv potatisen grovt och tillsätt den.
  2. Häll i grädde och buljong och låt soppan koka ca 10 minuter. Tillsätt vinet mot slutet av kokningen.
  3. Tillsätt ramslöken och smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt mjölken och skumma soppan med mixerstav.
  4. Servera med ett gott bröd. Kokt eller pocherat ägg gör soppan matigare om du önskar det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar